Låt barn lära sig värdet av pengar

Ibland förundras jag över hur lite krav föräldrar egentligen ställer på sina barn. Man ger veckopeng eller månadspeng antingen helt utan några som helst krav på motprestation eller så är kraven så löjligt lågt satta att de inte fyller någon funktion.
 
Det här med att ställa krav på motprestation tjänar, om kraven sätts på rätt nivå, helt andra syften än det att vi föräldrar ska slippa tjata om självklarheter. Därför kan kraven inte heller vara på en sådan nivå att enbart det som man verkligen bör förvänta sig av sina barn ställs som krav.
 
Att som exempel kräva att en fjortonåring bäddar sängen och håller i ordning på sitt rum är att sätta kraven för lågt. Det ger helt enkelt inte något mervärde för barnet. Ja du läste rätt. Det är barnen som tjänar på att vi ställer krav som är noggrant avvägda mot barnens kapacitet. Ett korrekt ställt krav får barnen att lära sig pengars värde och vad som krävs för att hålla igång ett hushåll. Nödvändiga kunskaper inför dagen då de ska hitta sig en egen bostad.
 
Vad viktigare är så ger ett korrekt ställt krav barn bättre självkänsla. Kraven bör vara ställda så att barnet får kämpa lite för att klara av det, så att de lär sig något och därmed växer som person.
 
För en fjortonåring kan detta innebära att man förutom en bäddad säng och ett städat rum även kräver att denne ansvarar för ett gemensamt utrymme OCH ordnar middag en dag i veckan. Med middag menas då planering av måltiden, ev. inköp (satt till en viss summa), lagning av maten, dukning samt undanplockande efteråt.
 
Vad är då rätt ställda krav för ett barn på 20 månader?
Hos oss är det att man vid tillsägelse plockar undan sina leksaker. Klossar ska i spannen, duplo till sin plats, böcker hamnar där det ska och övriga leksaker ska ner i leksakslådan.
 
 Det gäller att inte göra det för svårt och framförallt att man även låter dem göra fel. Vår son är superstolt över sig själv när han har städat och man kan se hur han blir några centimeter längre. Han har även full koll på vad han tjänar på det hela. På fredagar är det fredagsmys som gäller hemma och då innebär undanplockandet av en större leksak en pinne (salta pinnar) till honom. Övriga dagar brukar vi hjälpas åt och tävla om vem som kan få undan flest saker.
 
Vad har ni för relationer till motprestationer i er familj? Ställer ni några krav? Är dessa rimliga? Har era barn lärt sig värdet av pengar?
 
Låt pengarna jobba
/Helena
Stephie
2016-08-30 @ 10:26:26

Jag tycker det är så intressant det här med uppfostran. Det finns så mycket "rätt" och "fel" man som förälder kan göra. Jag som är mamma till en nyfödd flicka läser ständigt och jämt om vad man ska göra och inte göra...
Häromdagen läste jag denna artikel: http://www.svd.se/berom-ger-inte-barn-sjalvkansla

Nu vill jag inte applicera det på ditt inlägg ovan men jag tror man måste hitta sin balansgång och frågan är då, vart går gränserna...
Bara lite kort om mina funderingar... :)


Svar: Hej Stephie,Vad roligt at du har hittat in till min blogg :)
Jag håller helt med om vad som står i artikeln. Det ska inte gå inflation i berömmandet till barnen. Hur vet de då när de verkligen gjort något riktigt bra?

Att berömma ett barn och att ställa krav på det är dock två helt olika saker. Barn får bättre självkänsla av att få en uppgift som de iofs klarar men som de måste kämpa lite med för att det ska gå vägen. Precis som vi vuxna. Känslan av att YES, där satt den! När man slitit sitt hår för att få till något :0)

Trevlig dag
/Helena
Helena




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0