A, B eller C?

 
När man ska köpa aktier i ett bolag stöter man ofta på att det finns olika sorters aktier att välja mellan. Det kan till exempel som nedan finnas en A-aktie och en B-aktie.
 
 
Vilken aktie ska du då köpa? 
 
Skillnaden mellan de olika aktierna är hur stor rösträtt man har vid bolagsstämman. En A-aktie motsvarar oftast tio gånger större rösträtt än en B eller C-aktie. Det betyder alltså att om en A-aktie är lika med en röst så behöver du om du äger B-aktier ha 10 aktier för att du ska ha en röst. 
 
Ofta handlas det inte heller lika frekvent med A-aktier som med B- eller C-aktier. 
 
För den som, precis som jag, vill ha ett långsiktigt sparande så är svaret på frågan, vilken aktie du ska välja, den som är billigast. Utdelningen är densamma oavsett vilken typ av aktie det är, så om du väljer den billigaste (i fallet ovan med Investor är det A-aktien) får du en högre utdelningsprocent.
 
 
 
Låt pengarna jobba
/HelenaNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0