Sparbössan är TÖMD!!

Jag har tidigare skrivit om att vi skulle tömma Bastians sparbössa på alla gamla mynt och istället sätta in dessa  på banken för att låta dem börja jobba.
 
Funderingarna kring detta har varit många. Hur förklarar man för en tvååring att alla hans pengar som han så envetet sparat ihop ska lämnas bort?
Och hur sparar vi dessa pengar bäst?
 
Det hela slutade med att vi lät de nya mynten vara kvar, tog de gamla när han inte var hemma och låtsades som att det regnade. Det känns inte helt bra i magen men han har ännu inte upptäckt att sparbössan blivit väsentligt lättare att bära, eller så har han upptäckt det men tror att det är han som blivit stark. Jag hoppas han förlåter oss för detta "upptåg" i alla fall då det trots allt gjordes med väldigt goda intentioner.
 
Vad skulle vi då göra med pengarna? Vi har väl egentligen tänkt att pengar som Bastian själv sparar ihop ska han såklart få bestämma över själv. På så sätt tror jag den ekonomiska medvetenheten ökar mest. Dock är Bastian bara 2 år och någon egentlig idé om vad han vill göra med sina pengar har inte direkt framkommit. Han önskade sig ett eldrivet fordon men det fick han i julklapp och något annat har inte pratat om.  Jag bestämde mig därför att stoppa in pengarna i en egen fond som vi inte månadssparar i. På så sätt kan Bastian, när han blir lite äldre, enkelt se hur mycket hans egna sparande har gett i avkastning. Och skulle han vilja köpa något dyrare när han blir äldre så finns dessa pengar där för just det ändamålet. 
 
Valet av fond föll på Spiltans Aktiefond Investmentbolag. En fond med låg avgift och som visat på fin avkastning. Jag hoppas att valet av denna fond innebär en fin ökning för Bastians egna pengar. 
 
 
Det ska bli spännande att följa denna fond och jag hoppas den utvecklar sig på ett sådant sätt att den inspirerar Bastian till ett fortsatt eget sparande. 
 
Låt pengarna jobba
/Helena

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0