Barnspar hos Nordnet

Det har varit ett längre uppehåll på bloggen vilket beror på att vi blivit en lite större familj. Den 3:e maj föddes nämligen vår underbara lilla Felicia ❤ och livet kommer aldrig mer bli sig likt.
 
Ytterligare ett barn innebär ytterligare ett sparande vilket är anledningen till detta inlägg.
 
Jag har Nordnet till våra sparande, eller i ärlighetens namn har jag öppnat ett konto på Avanza också eftersom jag inte längre har gratis courtage hos Nordnet men jag glömmer liksom bort det varje månad när det är dags att handla mer..
 
Om man har Nordnet och ska öppna ISK åt ett barn (jag har redan innan diskuterat varför vi har valt att ha just ISK till våra barn så det tar jag inte här) så krävs det att man beställer hem ett formulär som ska undertecknas. Inte nog med detta utan till formuläret i fråga ska även kopior på körkorten lämnas in. Ett ganska stort företag för nyblivna föräldrar som är föräldralediga och kanske inte har någon skrivare hemma (i vårt fall är den utlånad).
 
Jag kan inte låta bli att tycka att det inte borde vara så extremt komplicerat att öppna ett sparande åt sitt barn. I vårt fall fick vi dessutom tillbaka papperna då min man missat att signera på något ställe. Att öppna sparandet åt Felicia tog för vår del alltså flera veckor...
Jag undrar om det inte skulle kunna gå att göra detta oerhört mycket smidigare utan att för den skull tumma på säkerheten? Jag menar, vi lever i en värld där väldigt mycket sköts via nätet och att då behöva skicka papper fram och tillbaka är för mig både gammalmodigt och slöseri med jordens resurser.
Idag har var och varenda människa BankID, oftast även i telefonen. Varför inte istället göra det möjligt att öppna ISK helt via nätet och att bägge vårdnadshavarna sedan ska gå in och godkänna med sitt BankID?
 En annan fundering jag har gällande barnsparande på åtminstone Nordnet är att om jag uppnår eller har uppnått de 80 000kr som är gränsen för courtagefritt på mina konton så förlorar mina barn rätten till courtagefritt på sina konton, detta trots att deras konton är deras enskilda och att de därmed bör ha en egen gräns.
När jag upptäckte detta för sonen meddelade jag Nordnet som ändrade till honom men dels hade jag handlat ett bra tag mot courtage åt honom och dels tog ändrandet en hel del tid. Nu har jag skickat samma meddelande för Felicias del men jag utgår från att det lär ta sin lilla tid där med och de första handlarna jag kommer göra för hennes del kommer alltså behöva göras mot courtage om jag nu inte vill låta pengarna ligga och lata sig på ISK-kontot. Jag kan inte låta bli att undra hur många föräldrar som missat detta och handlar mot courtage åt sina barn, helt i onödan?
 
Låt pengarna jobba
 
/Helena

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0