Idag är ingen vanlig dag..

Eller jo, idag är det en alldeles vanlig lite småregnig torsdag men förra fredagen var en speciell dag. Då var det nämligen Bastians födelsedag!! 2år fyllda börjar han nu bli stora gossen något mammahjärtat har lite svårt att acceptera. Varför ska det gå så oerhört fort för? Jag hinner ju inte med i svängarna.
 
Som ni vet ger vi en bok samt aktier till gudbarn och syskonbarn. Men vad ger man då till någon som redan får aktier varje månad? Ska vi frångå våra principer och istället lägga pengarna på en massa konsumtionsvaror?
 
Nja, det är väl inte riktigt vår stil. Dessutom har Bastian en oerhört stor släkt och får alldeles tillräckligt med presenter ändå. Vi har istället löst detta genom att han får en mindre present av oss som öppnas på morgonen, som sig bör. Sedan lägger vi en lite större summa (600-700kr) på välgörenhet som förhoppningsvis även kommer gagna Bastian i framtiden.
 
Vi har valt välgörenhet då vi tidigt vill göra vår son uppmärksam på de orättvisor som finns i vår värld samt medvetandegöra honom på både hur bra han har det och hur han kan hjälpa de som har det sämre.
 
När det gällde vilken välgörenhet pengarna skulle investeras i fick vi fundera länge och väl innan vi till slut hittade Better Globe. Better Globe innebär att man investerar i träd som planteras i Afrika. Ett slags hjälp till självhjälp vilket jag är ett stort fan av. Det finns även en tanke inom företaget att man ska få tillbaka drygt 15% av trädets kostnad årligen år 5-19 och en större summa år 20. Detta ser vi dock mer som en bonus och investeringen är mer en investering i andra människor än att Bastians kapital skulle öka även om detta så klart skulle vara glädjande.
 
Better Globe arbetar för en hållbar framtid i Afrika, minska andelen som insjuknar i vattenburna sjukdomar, minska avskogningen, förbättra jordbruket, få utbildning till barnen och ge fattiga möjligheten att låna pengar för att starta företag.
 
Här är en film som bättre beskriver Better Globes verksamhet för den som är intresserad. https://www.betterglobe.com/published.aspx/Public/Videos
 
För Bastians del blir det 4 träd i födelsedagspresent och 4 träd i julklapp. Till dags dato har han totalt 16 träd inköpta för drygt 2700kr. Förväntad avkastning är, utöver allt gott denna investering gör för andra människor, drygt 30 000kr. Det ska bli spännande att se vad som händer om några år när första utbetalningen bör komma.
 

Låt pengarna jobba
/Helena
 
 

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0