Välgörenhet

Såhär efter jul när julklappshetsen varit som störst och alla nu ska springa runt och "fynda" på Mellandagsrean kan en stunds eftertanke vara på sin plats. Med handen på hjärtat, behöver vi verkligen alla dessa saker?
 
Jag och min man har, i stort sett, skrotat det här med julklappar. Vi köper ett brädspel gemensamt varje jul. För oss som spelar brädspel med våra vänner minst en gång i månaden så är detta väl investerade pengar. I år blev det Munchkin som vi ska prova med "gänget" ikväll.
 
Till Bastian ger vi, precis som när han fyller år, ett mindre paket och 4 träd från Better Globe. Ett sätt att skänka lite till välgörenhet och förhoppningsvis även tjäna pengar på det. Jag har skrivit mer om det här.
 
Men, det finns ett otal andra välgörenheter som man med gott samvete kan lägga en slant på. Det är egentligen bara ens personliga preferenser som avgör. I år har vi bland annat skänkt en mindre summa till Love Nepal som kämpar mot att barn hålls som sexslavar.
 
Utöver den vanliga typen av välgörenhet så finns det möjlighet att, precis som med Better Globe, göra skillnad och samtidigt kunna tjäna lite pengar på det. Win - Win helt enkelt. Vi sparar, som ni säkert vet, inte bara i aktier åt Bastian utan ungefär en tredjedel av hans sparande går till fonder. En av dessa fonder är Skandia Cancerfonden, vilket innebär att de skänker 2% av fondens värde till cancerforskning. Genom att spara i denna skänker Bastian alltså indirekt 2% av sitt sparande i fonden till forskningen mot cancer.
 
Skandia Cancerfonden har en snittavkastning på 9,63% så det är i sig ingen dålig investering.
 

 
Vill man inte skänka sina pengar till forskningen mot cancer så har Skandia två ideella fonder till:
Skandia Världsnaturfonden och Skandia Idéer för livet. Ni kan läsa om alla tre fonderna här. 
 
Hur ser det ut därute i stugorna? Har ni några andra förslag på välgörenhet som man kan investera i?
 
Låt pengarna jobba - Inte bara för dig utan även för andra
 
/HelenaNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0