Hur du kommer igång med sparande till barn

Jag har fått en hel del läsarbrev med frågor hur man ska komma igång med sparandet till sina, eller andras, barn. Jag tänkte därför att det kunde vara en idé att göra ett fiktivt sparande där ni får vara med från början där jag ger min syn på vad jag tycker är viktigt att tänka på. Har ni några frågor eller synpunkter så är ni varmt välkomna att dela med er av dem. Meningen med bloggen är att vi ska öka kunskapen hos alla. Alla som vill ska kunna sätta igång ett barnsparande!
 
Steg 1 är att fundera över vilken typ av konto sparandet ska ligga på. Ska barnet få tillgång till pengarna automatiskt när det fyller 18 så är ISK det bästa valet. Vill du ha ett sparande till flera barn så är KF det val jag skulle göra. Vill du ha full kontroll på när barnet ska få pengarna och du inte säljer aktierna (vilket inte är vårt mål här) så tycker jag det är enklast att öppna en vanlig aktiedepå. Nackdelen med den sista är att du måste deklarera eventuella köp, sälj och utdelningar själv. I det fiktiva sparandet väljer vi ett ISK-konto. Det kan du göra här om du vill använda dig av Nordnet. Jag har själv lite svårt att navigera mig på Avanza men om du klickar här kommer du till deras information om sparande till barn. Jag hoppas att du kan komma vidare till ISK för minderårig därifrån (om någon av er har Avanza får ni gärna skicka mig en länk som går direkt till ISK för minderårig så lägger jag in den här).

Steg 2 är att bestämma hur mycket du vill spara. Sparar du till någon annans barn så kanske du väljer att göra som jag och spara 200kr vid födelsedagar och 100kr till jul. Sparar du till dina egna barn så rekommenderar jag ett månadssparande. Eftersom jag redan har en del barnkonton som ni får följa, med upplägget 300:-/ år, så kommer jag välja ett månadssparande här. Principen är densamma. Jag väljer att spara 50kr i månaden vilket är en lagom summa om man känner sig lite osäker.
 
Steg 3 är att kontrollera att du har minicourtaget inställt så att du inte betalar för mycket avgifter. Minicourtaget har en lägsta avgift på 1kr.
 
Steg 4 är att börja stoppa in pengar på kontot. Sparar du varje månad så ska du inte köpa aktier förrän du är uppe i 400kr, och då köper du för alla 400kr i samma bolag. Detta då courtaget är 1kr för all handel mellan 0 och 400kr. Om vi sparar 50kr i månaden så är det inte förrän månad 8 som vi ska köpa aktier alltså. Sparar du enbart vid födelsedagar och till jul så är det bättre att köpa aktierna då än att vänta på att komma upp i 400kr detta för att åtminstone få 2 köptillfällen per år.
 
Steg 5 är att välja vilka aktier man ska köpa. Eftersom jag i detta fallet sparar ett mindre belopp (50kr/ månad) så väljer jag att köpa aktier i 2st investmentbolag först. Investmentbolag äger aktier i flera andra bolag så genom att jag äger aktier i 2 investmentbolag har jag ett indirekt ägande i betydligt fler bolag än så. Jag sprider riskerna. Jag väljer investmentbolag som funnits en längre tid på marknaden och som lämnar en utdelning som vid köptillfället minst motsvarar 3% av det jag betalar. Mina personliga favoriter är Investor, Ratos och Öresund. Innan du väljer vilket investmentbolag du ska spara dina pengar i rekommenderar jag att du går in på bolagets hemsida och försöker bilda dig en uppfattning om dem. Känns det bra i magen när du läser på om bolaget?
 
Jag kommer återkomma till denna fiktiva portfölj längre fram. Tanken är att den ska kunna fungera lite som en guide till er som vill komma igång med sparandet men inte riktigt vet hur. Alla inlägg kommer finnas under kategorin Fiktiv portfölj.
 
Låt pengarna jobba
/Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kollage: Barnkläder från babyshop
 
1 här | 2 här | 3 här | 4 här | 5 här | 6 här | 7 här

 


Anders Pengaregn
2016-03-18 @ 10:59:23
URL: http://pengaregnet.blogspot.com

Hallå där!

Den här bloggen kom ju som en skänk från ovan:) Står precis i startgroparna med att starta igång mina barns sparande. Mitt val har nog fallit på att köra ett gemensamt KF för bägge mina barn som vi månadsvis kommer peta in pengar i. Vad tror du om det?

Tack för en trevlig blogg!

MvH Pengaregn

Svar: Hej,Många väljer att spara på ett gemensamt konto till barnen och då är KF det självklara valet. Anledningen till att man gör så är för att aktiemarknaden kan slå lite olika på 20 år beroende på när du är född. Dvs ett barn kanske får ut en betydligt större summa än det andra. Jag tycker själv att det är en klok idé.

Vi kommer dock spara enskilt även om vi skulle få fler barn och anledningen till detta är att jag hoppas kunna få dem intresserade av att själva spara i sina aktier i tonåren. Detta kan dock lösas även för de som väljer ett gemensamt KF, blir barnen intresserade av att själva spara så kan ni vid det tillfället öppna ett separat ISK till det aktuella barnet där dennes egna besparingar sätts in.

Trevlig dag/Helena
Helena
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0