Vi stjäl vår sons pengar

Vår son sparar som bekant själv de mynt han får av oss, och andra släktingar, i en sparbössa. Han skiner verkligen upp när han får en krona. Släpar med möda stolt fram sin, numera väldigt tunga, sparbössa och stoppar i kronan. Så långt allt gott. Problemet är just den här väldigt tunga sparbössan, som ju är tung av en anledning. Den är nämligen full. Det är dags att ta detta ett steg vidare och flytta pengarna till banken. I teorin en inte alltför komplicerad procedur men hur förklarar man för en tvååring att vi inte tar hans kära pengar??
 
När sonen är äldre är planen att vi gemensamt ska åka till banken. Sätta in en summa, låta honom handla något han verkligen önskat sig för en summa och låta honom skänka en summa till ett välgörande ändamål som han själv väljer.
 
Jag kan dock se scenariot framför mig där vi åker gemensamt till banken redan nu. Han är i och för sig ganska långt fram för sin ålder men det finns inte en chans att han inte tror att Banken stjäler hans pengar. Det skulle alltså resultera i en hel del skrik och tårar från hans sida och upplevelsen skulle inte anses vara positiv. Vad för anledning skulle han ha till att fortsätta sitt sparande om Banken sedan stjäl pengarna han så stolt stoppat ner i sparbössan?
 
Ska vi då själva tömma sparbössan och åka in till banken med pengarna? Det är en tanke men sonen är varken dum eller har dåligt minne. När han nästa gång skulle lyfta sparbössan och den är betydligt lättare än sist så skulle scenariot med skrik och tårar garanterat infinna sig även här. Med den enda skillnaden att det är Mamma och Pappa som stjäl hans pengar.
 
Så hur ska vi lyckas med denna procedur utan att det skapar trauman för vår son som för evigt ger sparande en bitter eftersmak?
 
Och om vi väl skulle lyckas med själva tömningen vad ska vi då göra med pengarna? Ska vi försöka introducera honom till välgörenhetsorganisationer redan nu? Hur förklarar vi det? Vi har i och för sig börjat prata om att vissa barn föds med sjukdomar och har det lite svårare att göra saker än andra men vi har ju bara börjat skrapa på ytan.
 
Och ska vi låta honom köpa någon liten grej? Det finns, såhär efter jul och födelsedag inte någonting som han önskar sig som skulle kunna motivera ett köp.
 
Och den summan vi sätter in, ska vi blanda den med de andra aktierna och fonderna eller hitta någonting som är just för dessa pengar så att han som lite äldre själv kan se hur mycket han på egen hand sparat ihop?
 
 
Som ni ser så har vi tusen frågor här. Det här med sparbössan är ett riktigt i-landsproblem men det är inte mindre tufft för det. Hur får vi vår son att fortsätta vara positiv till sparande?
 
Låt pengarna jobba
/Helena
Anonym
2017-01-23 @ 09:24:38

Hej! Kan ni på ett pedagogiskt sätt säga till honom att nu är den full och nu får det inte plats mer pengar och dom kan man lämna på ett ställe som tar hand om dina pengar tills du ha dom igen. Då får man tillbaka alla pengar man lämnat in. Så att du kan fylla din spargris med mer pengar.

Svar: Det är en bra tanke. Problemet är hur vi ska lägga upp det så att det blir bra för honom.
Helena

Anonym
2017-01-23 @ 09:33:16

Kan ni inte skaffa en till sparbössa och låta honom fortsötga spara i den tills ni känner att han är äldre och förstår hur banken fungerar? :)

Svar: Det hade vi kunnat göra. Mynten måste dock in på banken då de blir "gamla" i år.
Helena

Anonym
2017-01-23 @ 09:44:10

Tänk på att många mynt blir ogiltiga snart!

Svar: Jag vet, det är det som är problemet. Annars hade vi kunnat skjuta det framför oss ett litet tag till men det går liksom inte att stoppa huvudet i sanden längre
Helena

Anonym
2017-01-23 @ 12:36:18

Ni kanske kan introducera sedlar och växla hans mynt till giltiga sedlar? Försöka förklara att såhär många mynt behövs det för att få en sedel och att sedlar är mycket bättre att ha då de är lättare och man får plats med mer pengar i spargrisen om man växlar det till sedlar. Då kan ni även låta honom växla tillbaka till giltiga mynt om han vill, så att han förstår att han kan få tillbaka mynten på samma sätt. En ny sparbössa att sedan fortsätta spara i låter som ett toppenförslag tycker jag! Lycka till!

Svar: Värt att fundera på :0)
Helena

Anonym
2017-01-23 @ 14:46:27

Vi växlar med vår son. När de blir för mkt mynt får han sedlar för samma summa och vi handlar för mynten i butik.

Anonym
2017-01-23 @ 15:09:33

Våran grabb blev lika glad när vi sa att pengarna hamnade på hans konto och att han kunde fylla spargrisen en gång till.

Anita
2017-01-23 @ 15:52:10

Säg till honom att banken behöver låna pengarna tills han blir lite äldre. Fungerade på mina barn.
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0