Utdelningsregn

Det regnar. Inte det där jobbiga regnet som gör att man blir genomblöt och fryser näsan av sig, inte heller något lätt sommarregn efter en åskvarm dag. Nej, det regnar utdelning. Det bästa regnet av dem alla om jag får tycka till.
 
Det är nu under våren som de allra flesta bolag väljer att dela ut en del av vinsten till sina aktieägare vilket ger ett härligt klirr i kassan på alla barnportföljerna. I slutänden kommer det handlas mer aktier för utdelningen och nästa år klirrar det sannolikt ännu mer i de där portföljerna.
 
 
En extra rolig nyhet är att Kinnevik gick ut och meddelade att de planerar, vad som i praktiken är, en extrautdelning om 18kr per aktie. det innebär alltså att istället för den ordinarie utdelningen på 7,75kr per aktie så blir det hela 22,75kr! Det ni, det är vad jag kallar en bra nyhet. Det leder exempelvis till att Max kommer få nästan lika mycket i utdelning i år som jag sparar åt honom varje jul. Jag kommer alltså köpa aktier till honom för nästan en tredjedel till av årssparandet.
 
Låt pengarna jobba
/Helena
 
 
 

Intressanta aktier?

Hur man vet vilka aktier man ska köpa är alltid en knivig fråga.
Jag har tidigare bland annat skrivit om att det ska kännas bra i magen när man väljer bolag, att man ska förstå hur de tjänar sina pengar och att de i min bok ska ha en direktavkastning (utdelning) på minst 3%.
 
Hur hittar man då dessa bolag?
Jag ska vara ärlig och säga att om man inte har funderat på vilket bolag man vill köpa aktier i innan man sätter sig och ska göra ett köp så är det oerhört svårt för att inte säga omöjligt att komma på något bolag som uppfyller alla ens kriterier.
 
Jag väljer istället att hålla ögonen öppna lite extra i vardagen. Var handlar jag min mat? Vilka är det som finns på byggena jag passerar med bilen osv. När jag sedan hittat ett bolag som jag tycker om så lägger jag upp dem i en excellista så att jag kan hålla koll på dem (det går givetvis utmärkt att använda papper och penna istället). Jag väljer även att räkna ut till vilket pris jag kan tänka mig att köpa aktierna för baserat på bolagets utdelning.
 
 
 
När sedan dagen för köp kommer så tittar jag på min lilla lista. Ser vilka aktier som ligger i rätt pris och väljer helt sonika en utav dessa. Så vässa korpgluggarna nästa gång ni beger er utanför huset. Kanske hittar ni en riktigt bra aktie. :)
 
Låt pengarna jobba
/Helena
 
 

När det känns tungt

Det har väl inte undgått någon att det inte kommit några inlägg på ett tag nu. Anledningen till detta är en vardag som varit väldigt tung. Sonen har varit sjuk i stort sett varje vecka vilket inneburit att övriga i familjen också har varit det och både jag och min man har fått kämpa för att orka med vardagen.
 
Då finns det vissa saker som helt enkelt får ta stryk. Som man inte orkar med när man bara får 2 timmars sömn på nätterna. En sådan sak är bloggen. Vad som inte är en sådan sak är aktierna och det är egentligen hit mitt "tyck synd om mig inlägg" är tänkt att lägga fokus.
 
Det finns olika strategier med aktier. Min strategi innebär bland annat att jag gör det enkelt för mig. Att jag enbart investerar i bolag som jag inte behöver titta till varje dag. Aktier som jag egentligen kan glömma bort en månad eller två utan att jag förlorar alla besparingar.
 
Nej, det är oerhört skönt att ha aktier som till sin natur tuffar fram likt ett godståg oavsett om vi ligger däckade av magsjuka eller influensa där hemma.
 
 
 
Fundera ett tag över vad som känns bäst i magen hos dig. Vilken typ av aktie vill du ha? Vill du ha godståget som visserligen inte håller ett så högt tempo men som rör sig stadigt och balanserat eller vill du ha ett Öresundståg med en maxhastighet på 180km i timmen där du får se upp så det inte är förseningar eller inställda avgångar stup i kvarten?
 
För den som investerar på riktigt lång sikt spelar hastigheten mindre roll. Godstågen kommer fram till slut även om det tar lite längre tid. Risken är att jag med mitt Öresundståg inte kommer fram alls om jag inte är uppmärksam.
 
Låt pengarna jobba
/Helena
 

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0