Nyårskoll

Nu har åtminstone börsåret lidit mot sitt slut, i övrigt får vi vänta ett par timmar till, och det är dags för en avstämning över hur det har gått under året.
 
Här väljer jag att fokusera på två saker. Dels hur utvecklingen i portföljen varit dvs hur mycket har värdet stigit med. Dels utdelningstillväxten, vilket innebär hur mycket mer utdelning som har betalats ut under året jämfört med föregående år. 
 
Antons portfölj har ökat i värde med 32,63% under året (jämför med index som ökat med 4,86%). Utdelningstillväxten är 231% 
 
Nya bolag i Antons portfölj är Klövern, Skanska och Nobina.
 
Max portfölj har gått upp med 27,01% under året.
Utdelningstillväxten är 222%
 
Nya bolag i Max portfölj är Peab, Byggmax och Klövern. Under året har jag även köpt och sålt av aktier i Nordnet.
 
Theos portfölj har gått upp med 4,09% och slår således inte index.
Utdelningstillväxten är 1000%
 
Nya bolag i Theos portfölj är Nobina, Peab och Klövern. Även i Theos portfölj har jag köpt och sålt aktierna i Nordnet under året.
 
Willes portfölj drogs igång först i juli och har således inte varit igång ett år ännu. Uppgången är 29,56% sedan start (jämför med index på 14,63%).
Wille har inte fått någon utdelning i år.
 
Bolagen i Willes portfölj är Axfood, Corem property och Investor. Även denna portfölj har innehållit Nordnet under året.
 
Bastians portfölj har ökat i värde med 16,37% under året.
Utdelningstillväxten är 334%
 
Nya bolag i Bastians portfölj är Corem property, Nobina, Peab, Ratos och Industrivärden. Bonava delades ut av NCC och Nordnet köptes och såldes under året.
 
Hur har det gått för er andra?
 
Låt pengarna jobba
 
/Helena
 

Välgörenhet

Såhär efter jul när julklappshetsen varit som störst och alla nu ska springa runt och "fynda" på Mellandagsrean kan en stunds eftertanke vara på sin plats. Med handen på hjärtat, behöver vi verkligen alla dessa saker?
 
Jag och min man har, i stort sett, skrotat det här med julklappar. Vi köper ett brädspel gemensamt varje jul. För oss som spelar brädspel med våra vänner minst en gång i månaden så är detta väl investerade pengar. I år blev det Munchkin som vi ska prova med "gänget" ikväll.
 
Till Bastian ger vi, precis som när han fyller år, ett mindre paket och 4 träd från Better Globe. Ett sätt att skänka lite till välgörenhet och förhoppningsvis även tjäna pengar på det. Jag har skrivit mer om det här.
 
Men, det finns ett otal andra välgörenheter som man med gott samvete kan lägga en slant på. Det är egentligen bara ens personliga preferenser som avgör. I år har vi bland annat skänkt en mindre summa till Love Nepal som kämpar mot att barn hålls som sexslavar.
 
Utöver den vanliga typen av välgörenhet så finns det möjlighet att, precis som med Better Globe, göra skillnad och samtidigt kunna tjäna lite pengar på det. Win - Win helt enkelt. Vi sparar, som ni säkert vet, inte bara i aktier åt Bastian utan ungefär en tredjedel av hans sparande går till fonder. En av dessa fonder är Skandia Cancerfonden, vilket innebär att de skänker 2% av fondens värde till cancerforskning. Genom att spara i denna skänker Bastian alltså indirekt 2% av sitt sparande i fonden till forskningen mot cancer.
 
Skandia Cancerfonden har en snittavkastning på 9,63% så det är i sig ingen dålig investering.
 

 
Vill man inte skänka sina pengar till forskningen mot cancer så har Skandia två ideella fonder till:
Skandia Världsnaturfonden och Skandia Idéer för livet. Ni kan läsa om alla tre fonderna här. 
 
Hur ser det ut därute i stugorna? Har ni några andra förslag på välgörenhet som man kan investera i?
 
Låt pengarna jobba - Inte bara för dig utan även för andra
 
/Helena

Idag är ingen vanlig dag..

Eller jo, idag är det en alldeles vanlig lite småregnig torsdag men förra fredagen var en speciell dag. Då var det nämligen Bastians födelsedag!! 2år fyllda börjar han nu bli stora gossen något mammahjärtat har lite svårt att acceptera. Varför ska det gå så oerhört fort för? Jag hinner ju inte med i svängarna.
 
Som ni vet ger vi en bok samt aktier till gudbarn och syskonbarn. Men vad ger man då till någon som redan får aktier varje månad? Ska vi frångå våra principer och istället lägga pengarna på en massa konsumtionsvaror?
 
Nja, det är väl inte riktigt vår stil. Dessutom har Bastian en oerhört stor släkt och får alldeles tillräckligt med presenter ändå. Vi har istället löst detta genom att han får en mindre present av oss som öppnas på morgonen, som sig bör. Sedan lägger vi en lite större summa (600-700kr) på välgörenhet som förhoppningsvis även kommer gagna Bastian i framtiden.
 
Vi har valt välgörenhet då vi tidigt vill göra vår son uppmärksam på de orättvisor som finns i vår värld samt medvetandegöra honom på både hur bra han har det och hur han kan hjälpa de som har det sämre.
 
När det gällde vilken välgörenhet pengarna skulle investeras i fick vi fundera länge och väl innan vi till slut hittade Better Globe. Better Globe innebär att man investerar i träd som planteras i Afrika. Ett slags hjälp till självhjälp vilket jag är ett stort fan av. Det finns även en tanke inom företaget att man ska få tillbaka drygt 15% av trädets kostnad årligen år 5-19 och en större summa år 20. Detta ser vi dock mer som en bonus och investeringen är mer en investering i andra människor än att Bastians kapital skulle öka även om detta så klart skulle vara glädjande.
 
Better Globe arbetar för en hållbar framtid i Afrika, minska andelen som insjuknar i vattenburna sjukdomar, minska avskogningen, förbättra jordbruket, få utbildning till barnen och ge fattiga möjligheten att låna pengar för att starta företag.
 
Här är en film som bättre beskriver Better Globes verksamhet för den som är intresserad. https://www.betterglobe.com/published.aspx/Public/Videos
 
För Bastians del blir det 4 träd i födelsedagspresent och 4 träd i julklapp. Till dags dato har han totalt 16 träd inköpta för drygt 2700kr. Förväntad avkastning är, utöver allt gott denna investering gör för andra människor, drygt 30 000kr. Det ska bli spännande att se vad som händer om några år när första utbetalningen bör komma.
 

Låt pengarna jobba
/Helena
 
 

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0