2 Stjärnor till Theo!

Utvecklingen av portföljerna fortsätter i rask takt medan jag sitter på min kammare och rullar tummarna. Precis som det ska vara med andra ord.
 
Nu är det Theos portfölj som kliver upp och får 2 stjärnor i rating på Shareville. Det innebär att alla barnportföljerna nu anses ha en bättre riskjusterad avkastning än åtminstone hälften av alla portföljer som är knutna till Shareville!!
 
 
 
Det tycker jag är fruktansvärt bra om jag får klappa mig själv på axeln. Alla barnportföljer utom Willes har kämpat i en ordentlig motvind då jag i början av sparandet till dessa hade ett courtage, alltså en avgift för köp/sälj, på 99kr. Det innebar alltså att om jag skulle köpa aktier till exempelvis Theo i julklapp för 100kr så blev GAV (aktiens pris + courtage) det dubbla mot vad själva aktien egentligen kostade.
 
Med 1 krona i courtage så försvinner det här problemet av sig själv vilket man kan se på Willes portfölj som snabbt seglade upp och fick 2 stjärnor. Nu siktar vi vidare mot 3 stjärnor för alla portföljerna. Du hänger väl med på resan?
 
Låt pengarna jobba
/Helena

Aktier i barnportföljerna

Jag har fått en förfrågan om vilka aktier som egentligen ingår i de olika barnportföljerna.
Alla portföljer utom Bastians kan ni enkelt följa i nutid på Shareville genom att söka på mitt användarnamn Teamlundver. Men för er som tycker att ett inlägg specifikt ägnat åt detta vore bra så kommer det här.
 
Antons aktier
Bure
Klövern
Ratos
Skanska
 
Max aktier
Bure
Kinnevik
Klövern
Nordnet
Ratos
 
Theos aktier
Kinnevik
Klövern
Nordnet
Peab
Ratos
 
Bastians aktier
Bonava
Industrivärden
Investor
Kinnevik
NCC
Nordnet
Peab
Ratos
 
Bonava har jag inte köpt åt Bastian utan det var en del av NCC tidigare. Det kan hända att jag säljer dessa aktier senare men jag har valt att avvakta för tillfället för att se vart det leder.
 
Willes aktier
Investor
Nordnet
 
Detta är alltså en sammanställning över hur det ser ut idag. Bastian månadssparar jag till så där kan denna lista bli inaktuell relativt snabbt. För de andra så är det bara Max kvar som fyller år i år. I övrigt kommer alltså listan stå sig åtminstone fram till jul.

3 stjärnor till Anton!

Som jag skrivit tidigare så sjunker mitt aktienörderi en del under sommarhalvåret till förmån för trädgårdsmani. Det går alldeles utmärkt att inte kolla aktier varenda dag när man har ett sådant upplägg som jag har i barnportföljerna. Det är stora stabila företag som allt som oftast tuffar på utan alltför stora bekymmer. Att jag sparar för så lång tid gör även portföljerna mindre sårbara för de nedgångar som alldeles säkert kommer dyka upp under årens lopp. Det finns nämligen gott om tid för aktierna att inte bara återhämta sig utan att även öka betydligt mer än de tappat därefter.
 
Att jag ägnar mindre tid åt portföljerna innebär dock inte att pengarna jag sparat jobbar mindre. De fortsätter att gno på oavsett om jag frenetiskt kollar börsen eller påtar i trädgården. Ett bra exempel på detta är Antons portfölj som denna vecka nådde 3 stjärnor på Shareville. Då pratar vi om en portfölj som jag inte rört sedan i våras.
 
 
Nordnet som jag använder mig av för att spara i aktier har en funktion som heter Shareville till vilken man kan knyta sina portföljer (ni kan alltså följa alla barnportföljer utom Bastians där, sök på teamlundver). 
 
"Shareville är Nordens största sociala handelsplats för aktier och fonder"
 
I skrivande stund finns det 101 627 portföljer anslutna till Shareville. Varje portfölj får en rating baserad på hur mycket avkastning den genererar i förhållande till hur stor risk man tar. Desto högre avkastning och lägre risk desto bättre rating. 
 
1 stjärna innebär att man har en positiv utveckling av portföljen.
2 stjärnor innebär att portföljen är bättre än 50% av de anslutna portföljerna.
3 stjärnor innebär att portföljen tillhör de 10 bästa procenten av de anslutna portföljerna.
 
Antons lilla, relativt självgående portfölj tillhör alltså den bästa tiondelen av portföljerna!
Det är värt att fira tycker jag.
 
Låt pengarna jobba
/Helena
 

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0