"En tuff brud i lyxförpackning"

Lill-Babs gamla slagdänga snurrar i skallen på mig just nu. Inte för att jag direkt känner mig iklädd en lyxförpackning. Ni som vet hur landet ligger förstår om jag snarare känner mig lite tvärtom för tillfället. Nej, den snurrar i skallen då jag funderar på hur våra aktiegåvor till gudbarn och syskonbarn ska paketeras på ett snyggt och intressant sätt.
 
Ämnet aktualiseras i och med Willes födelsedag. Hittills har vi bara skrivit någon rad på födelsedagskorten om att X antal aktier i bolag Y blivit köpta. Informativt, javisst men knappast särskilt spännande, roligt eller intressant. Och jag vill ju att dessa barn ska växa upp och tycka att aktier är just det. Spännande, roligt och intressant. En bonus vore om även deras föräldrar får upp någon typ av intresse för detta.
 
 
 
Jag har funderat över detta sedan Max fick sina första aktier för ett par år sedan. Någon typ av gåvobrev som gör det hela lite mer högtidligt än ett par snabbt nedkrafsade rader på ett kort. Kanske i kombination med ett aktieägarbrev där portföljen följs upp vid jul? Eller borde man ha detta även vid födelsedagar?
 
Så, bring it on!! Vad har ni för tankar och idéer? Vad borde det stå? Hur borde man utforma detta? Ska vi se om vi tillsammans kan utforma ett riktigt bra gåvobrev så kan jag i så fall lägga upp en mall här sedan som alla kan ladda ner och använda sig utav? Vad tror ni om det? Det kan väl inte bara vara jag som står med dessa funderingar?
 
Låt pengarna jobba
 
/Helena
 

Diversifiera eller köpa på REA?

Willes ettårsdag närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att fundera på vilken aktie jag ska köpa till honom. Normalt sett är detta en väldigt enkel historia. Jag har en lista med intressanta aktier. Funderar över vilken av dessa som ligger bra till i tiden just nu och som samtidigt passar ihop med övriga innehav i portföljen och köper den.
 
Eftersom alla barn ännu är små försöker jag framförallt diversifiera portföljerna i nuläget. Målet med dessa barnportföljer (gäller inte Bastians) är att ha drygt 8-10 innehav innan jag börjar köpa mer av någon befintlig aktie. Eftersom jag enbart köper aktier vid födelsedagar, julafton och efter eventuell utdelning tar detta sin lilla tid.
 
För Willes del, som fått aktier i dopgåva (fördelat på 2 innehav) samt i julklapp så innebär detta att han i dagsläget har innehav i 3 olika bolag.
Det enkla hade varit att följa min strategi och välja ett nytt bolag till portföljen. Jag har dock oerhört svårt att inte stirra mig blind på den röda siffran vid Axfood. Borde jag kanske instället öka innehavet i denna? 200kr (vad han får insatt i sin portfölj i födelsedagspresent räcker till en aktie i Axfood. I kassan skulle han då ha drygt 60kr och efter utdelning runt 100kr till investering i ett annat bolag.
Eller ska jag köpa ett annat bolag nu, ytterligare ett vid utdelningen samt till jul? Då skulle han ha 6 olika bolag i portföljen redan om ett år?
 
Som ni ser famlar jag i mörkret här. Hur hade ni gjort och varför?
 
Låt pengarna jobba
 
/Helena
 

Vikten av att ha rätt perspektiv

Jag fick en kommentar av Saunamannen på Twitter för ett tag sedan om att ett av de bolag jag har i portföljen är en värdelös investering, enligt honom. Bolaget han pratade om var Ratos och som grund för sitt resonemang bifogade han även en print screen på aktiens utveckling sedan 2012. Det är ingen rolig bild. Den gröna linjen visar Ratos utveckling och den gula linjen visar börsens utveckling under samma period.
 
 
Eftersom jag sparar på väldigt lång sikt (drygt 20 år till barnen) så har jag ett litet annat perspektiv än vad Saunamannen har. Att fokusera på 5 års historik blir därför väldigt fel för mig. När jag tittar på ett bolags historik väljer jag istället att se så långt tillbaka som det är möjligt. För Ratos del innebär det at kurvan istället ser ut såhär:
 
Det är fortfarande inte världens roligaste kurva men den ger oss lite perspektiv på den första bilden. Det var två väldigt kraftiga toppar för drygt 10 år sedan. Har man köpt på dessa toppar så ligger man kraftigt på minus idag. Jag har Ratos i en hel del portföljer men har inte köpt under toppar. Min strategi när det gäller Ratos är att köpa när alla andra säljer vilket istället brukar ligga nära dalarna.
Ovanstående 2 bilder visar Ratos B- aktie. I Antons, Max och Theos portföljer har jag köpt Ratos A-aktie som inte svänger lika mycket. De ligger alla på plus i Ratos varav Theo í skrivande stund har +32,13% för Ratos.
 
Nu är inte aktiehistoriken avgörande för om jag väljer ett bolag eller inte utan endast ett av de verktyg jag använder mig utav när jag bedömer ett bolag. I Ratos fall så tror jag på bolagets affärsidé vilket är det viktigaste för mig inför ett investeringsbeslut.
 
Vi kan jämföra med ett annat investmentbolag som ligger i ett par av barnportföljerna och som många rekommenderar, nämligen Bure. Tittar man som Saunamannen 5 år tillbaka så ser Bure helt fantastiskt ut.
Bure ligger i både Antons och Max portfölj. Den har gått bra i bägge, bäst är den i Max portfölj där den ligger på +340,13% Tittar man dock på hela bilden så ser det helt annorlunda ut.
Köpte man Bure runt millenieskiftet så stämmer man troligtvis inte in i deras hyllningskör som man kan höra överallt numera. Detta betyder inte på något sätt att jag tycker Bure är en dålig aktie att äga, då hade jag inte haft den i någon portfölj. Det visar bara på att om man tror på ett bolag så bör man köpa när andra säljer. Då blir man inte lika känslig för svängningarna som sker på börsen.
Ett annat bolag som har fått komma in i värmen igen är Kappahl. Ett bolag som oerhört många ratade när jag köpte in mig. Där ser den fullständiga historiken ut såhär:

Även här har aktien en lång bit kvar till sin forna glans trots att den gått oerhört bra de senaste 5 åren. Jag köpte Kappahl i november 2015 till min egen portfölj och ligger således på +64,13%. Anledningen till att jag köpte Kappahl när andra flytt skutan var för att jag i stort sett enbart köpte deras babykläder till sonen. De var (är) helt underbara och de var vid den tiden ganska ensamma om en klassisk stil. Som relativt nybliven mamma såg jag Kappahls Newbiekollektion på varenda unge jag mötte. Sedan dess har man fortsatt utveckla även de andra barnkläderna liksom damkollektionen och man börjar närma sig ett fullgott sortiment av snygga kläder vilket även märks på hur många andra som handlar där.
 
Vad vill jag säga med detta då? Jo, håll rätt perspektiv. Vad som är rätt perspektiv för dig vet bara du men en hint är att desto längre investeringshorisont du har desto längre bak i historiken bör du titta. Fundera över varför just du vill investera i ett visst bolag. Vilka framtidsutsikter ser du? Vilka risker? Försök att inte följa strömmen utan gör dina egna analyser och lägg dina pengar på företag som du förstår dig på.
 
Låt pengarna jobba
/Helena
 

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0