Låt barn lära sig värdet av pengar

Ibland förundras jag över hur lite krav föräldrar egentligen ställer på sina barn. Man ger veckopeng eller månadspeng antingen helt utan några som helst krav på motprestation eller så är kraven så löjligt lågt satta att de inte fyller någon funktion.
 
Det här med att ställa krav på motprestation tjänar, om kraven sätts på rätt nivå, helt andra syften än det att vi föräldrar ska slippa tjata om självklarheter. Därför kan kraven inte heller vara på en sådan nivå att enbart det som man verkligen bör förvänta sig av sina barn ställs som krav.
 
Att som exempel kräva att en fjortonåring bäddar sängen och håller i ordning på sitt rum är att sätta kraven för lågt. Det ger helt enkelt inte något mervärde för barnet. Ja du läste rätt. Det är barnen som tjänar på att vi ställer krav som är noggrant avvägda mot barnens kapacitet. Ett korrekt ställt krav får barnen att lära sig pengars värde och vad som krävs för att hålla igång ett hushåll. Nödvändiga kunskaper inför dagen då de ska hitta sig en egen bostad.
 
Vad viktigare är så ger ett korrekt ställt krav barn bättre självkänsla. Kraven bör vara ställda så att barnet får kämpa lite för att klara av det, så att de lär sig något och därmed växer som person.
 
För en fjortonåring kan detta innebära att man förutom en bäddad säng och ett städat rum även kräver att denne ansvarar för ett gemensamt utrymme OCH ordnar middag en dag i veckan. Med middag menas då planering av måltiden, ev. inköp (satt till en viss summa), lagning av maten, dukning samt undanplockande efteråt.
 
Vad är då rätt ställda krav för ett barn på 20 månader?
Hos oss är det att man vid tillsägelse plockar undan sina leksaker. Klossar ska i spannen, duplo till sin plats, böcker hamnar där det ska och övriga leksaker ska ner i leksakslådan.
 
 Det gäller att inte göra det för svårt och framförallt att man även låter dem göra fel. Vår son är superstolt över sig själv när han har städat och man kan se hur han blir några centimeter längre. Han har även full koll på vad han tjänar på det hela. På fredagar är det fredagsmys som gäller hemma och då innebär undanplockandet av en större leksak en pinne (salta pinnar) till honom. Övriga dagar brukar vi hjälpas åt och tävla om vem som kan få undan flest saker.
 
Vad har ni för relationer till motprestationer i er familj? Ställer ni några krav? Är dessa rimliga? Har era barn lärt sig värdet av pengar?
 
Låt pengarna jobba
/Helena

Är du smart på mat?

Vet ni vad?
I fredags hämtade vi ut ett stort paket från matsmart. Det vägde hela 18,8kg och innehöll allt det här!
 
 
Kalaset gick på 373kr inklusive frakten på 49kr. I butik hade vi istället fått lägga ut drygt 850kr.
 
Ett utmärkt sätt att köpa skafferivaror alltså. I fredags gjorde vi en stor sats med chili con carne (burkarna ni ser väger över 2kg styck) och ett helt gäng matlådor står nu i frysen. Helt perfekt för oss som inte hinner laga mat varje vardag och därför gärna kör på storkok.
 
Det här ska bli vår nya grej. Drygt 1 gång i månaden kommer vi att beställa ett paket med basvaror som går åt hemma hos oss. I och med att det är så höga rabatter har vi även möjlighet att prova lite udda saker som är för "dyrt" att testa i vanliga fall. Den här gången blev det sesamsåsen som föll under den kategorin.
 
Om vi lägger mindre pengar på mat kan vi lägga mer på sparande...
 
Låt pengarna jobba
/Helena

Grattis Max!

Så har ännu ett år passerat och Max börjar bli stora killen. Hela 4 år har gått sedan vi åkte hem med ett matpaket till de nyblivna föräldrarna och fick se det lilla knytet för första gången. ❤
 
Max har börjat bli en alldeles egen liten person med egna intressen och sin egna vilja. Därför ville jag att det vid köpet av födelsedagsaktierna togs hänsyn till detta. Jag vill att de barn vi sparar åt tycker det är roligt att äga de bolag som ligger i portföljen. 
 
De bolag jag tyckte var särskilt intressanta att ha i Max portfölj var Peab, Mekonomen, Clas Ohlsson och Byggmax. Det säger kanske en del om var hans intressen ligger..
 
Peab är helt klart ett bolag som fortfarande är intressant för Max portfölj men då hans lillebror fick aktier i just Peab för drygt en månad sedan så känns det lite småtråkigt att kopiera det valet rakt av.
 
Efter en stunds funderande insåg jag att jag veterligen inte vet någon som handlar på Mekonomen. Det i sig behöver inte betyda alltför mycket men eftersom aktierna ska ligga orörda i åtminstone 16 år till så blir risken med ett sådant bolag i portföljen lite för stor för min smak.
 
Clas Ohlsson var länge min favorit av dessa fyra bolag. Där är alltid fullt med folk, bolaget känns stabilt och de delar ut bra. Dock låg aktien runt 143 kr igår vilket skulle innebära att Max hade fått en aktie och summan som blev över (dvs 60kr) hade legat stilla på hans konto ända till jul utan att göra någon som helst nytta. 60 kronor kan låta lite men i det här sammanhanget så är det nästan en tredjedel av kapitalet jag sätter in vid födelsedagar. Även om Clas Ohlsson fortfarande är ett bolag som skulle kunna passa bra i Max portfölj så är tillfället helt enkelt inte rätt just nu.
 
Återstår då Byggmax. Ett bolag som nästan är namne med Max själv. Byggmax är stabilt, de delar ut bra, jag tror att de kommer gå bra även om 20 år och de ligger hyffsat inom Max intressespann. Det blev totalt 3 aktier för 65,50kr stycket. Direktavkastningen låg därmed på 3,27%.
 
Utöver aktier får våra gudbarn och syskonbarn alltid en bok och till Max köper vi Astrid Lindgrens bokserie. Nu är han gammal nog för att höra dessa berättelser så det var en glad pojke som öppnade boken och såg att det var fortsättnigen på Emil-boken som de håller på att läsa just nu. Så härligt det är med bokglädje. Jag hoppas att han blir lika glad för aktiedelen av födelsedagspresenten när han är lite äldre.
 
 
Låt pengarna jobba
/Helena
 
 

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0