Aktier till Anton

Herrejösses vad tiden går fort!
 
Snart fyller Anton 6 år och då är det dags att utöka innehaven i hans portfölj med ytterligare ett bolag. Antons portfölj innehåller i dagsläget 6 olika bolag. Bure och Ratos som är investmentbolag, Klövern som är ett fastighetsbolag, Skanska som är ett byggbolag och Nobina som håller på med kollektivtrafik.
 
Fördelningen ser ut enligt nedan.
 
Jag har nu fastnat för 3 olika bolag som skulle kunna komplettera Antons portfölj väldigt fint. Dessa är följande:
 
Peab som i så fall blir ytterligare ett byggbolag. Jag har en viss förkärlek för sådana märker jag. Peab visar fina siffror. Resultatet per aktie har fördubblats under 2016, P/E talet är 14,73 och direktavkastningen ligger på över 4%.
 
Bilia som de allra flesta känner till är en återförsäljare för transport- och personbilar. Man säljer bilar av märkena Volvo, Renault, Ford, Hyundai, Dacia, Mini, BMW Lexus och Toyota. Man gör ett okej 2016, dock tycker jag personligen att rörelsekostnaderna kanske är lite för höga. P/E talet ligger på 15,03 och direktavkastningen är även här över 4%.
 
Thule säljer bland annat takräcken, takboxar och cykel-/ löp-/ skidvagnar. Thule gör ett ganska bra år 2016. Intäkterna ökar liksom vinsten per aktie. P/E talet är 21,54 så något högre än för de två andra bolagen, å andra sidan gör man i år en bonusutdelning vilket tar upp direktavkastningen till över 7% vilket skulle kunna förklara folks vilja att betala mer. 
 
Hur hade ni andra tänkt angående dessa bolag? Är det något som hade lockat er mer eller mindre än de andra? Varför?
 
Låt pengarna jobba
/Helena

Mat till Bastians portfölj

Vår målsättning har varit att spara 500kr i månaden till Bastian fram tills dess att han fyllt 2 år och därmed höja sparandet till 1000kr per månad. Anledningen till att vi valde ett lägre sparande de första två åren är för att inkomsten i och med föräldraledighet är betydligt lägre samtidigt som utgifterna till viss del är högre. Tänker framförallt på alla saker som man upptäcker att man behöver det där första året. Ni som har barn vet precis vad jag pratar om ;0)
 
Nåväl, Bastian fyllde ju 2 år i december och har sedan dess haft ett större sparande. Detta innebär att vi varje månad har lagt totalt 300kr i fonderna (150kr i Nordnet Superfonden Sverige och 150kr i Skandia Cancerfonden) och 700 kr har öronmärkts till aktier.
 
Denna månaden blev det ett nytt bolag till Bastians portfölj. Det var ett tag sedan sist då jag framförallt valt att öka i de innehav han redan har, men nu kändes tiden rätt. I vanlig ordning fanns det ett par olika bolag jag funderade mellan. Denna gång vägde det mellan att öka i hans bolag Corem properties eller Peab alternativt att ta in Axfood i portföljen. Valet föll på det senare.
 
Bastians portfölj är med sina fyra investmentbolag viktad tungt mot finansbranschen, utöver det har han i stort sett enbart byggbolag och fastighetsbolag i sin portfölj. Här blir Axfood ett riktigt bra komplement i hans portfölj. Axfood äger bland annat Hemköp och Willys så det känns extra bra att han faktiskt tjänar lite på att vi handlar mat, även om det är minimalt.
 
Utveckling Bastians portfölj
1 mån +0,7% jämfört med index +1,0%
3 mån +6,41% jämfört med index +2,38%
6 mån +6,55% jämfört med index +12,56%
1 år +17,25% jämfört med index +11,50%
 
Jag har som mål att slå index på lång sikt vilket Bastians portfölj gör med nästan 6 procentenheter. Det gäller bara att hålla i det här nu och fortsätta leverera bra resultat. Bastians aktier fördelar sig enligt följande (baserat på GAV dvs vad jag köpt aktierna för). Som ni ser ligger han för högt i både Ratos och Nobina eftersom jag inte vill att något bolag ska ha större andel av portföljen än 15% (baserat på GAV). Detta löser jag genom att helt enkelt inte köpa mer i Ratos och Nobina just nu utan istället öka i andra bolag.

 
 
 
 

Vad blev det till Wille?

Som ni vet hade jag en hel del funderingar kring vad jag skulle köpa till Wille och framförallt vilken väg jag skulle gå. Passa på att köpa i ett existerande innehav som var på REA eller fortsätta diversifieringen av portföljen?
 
I slutänden valde jag att fortsätta diversifiera portföljen vilket ni även var en hel del som förordade. Jag tackar ödmjukast för alla tankar och funderingar ni bidrog med, det hjälpte mig tillbaka på rätt väg.
 
Resultatet blev 2 aktier i Peab vilket innebär att Willes fyra olika innehav fördelar sig på livsmedel, fastigheter, investmentbolag och bygg. Fyra olika bolag i fyra olika branscher känns rätt bra faktiskt.
 
Peab har sedan köpet dessutom gått upp lite vilket känns extra bra. Wille har 37 kronor i kassan och jag räknar med att han får ytterligare 33 kronor i utdelning under året så med lite planering har han råd med ett till bolag innan julklappsköpet.
 
Låt pengarna jobba
 
/Helena

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0