Sparbössan är TÖMD!!

Jag har tidigare skrivit om att vi skulle tömma Bastians sparbössa på alla gamla mynt och istället sätta in dessa  på banken för att låta dem börja jobba.
 
Funderingarna kring detta har varit många. Hur förklarar man för en tvååring att alla hans pengar som han så envetet sparat ihop ska lämnas bort?
Och hur sparar vi dessa pengar bäst?
 
Det hela slutade med att vi lät de nya mynten vara kvar, tog de gamla när han inte var hemma och låtsades som att det regnade. Det känns inte helt bra i magen men han har ännu inte upptäckt att sparbössan blivit väsentligt lättare att bära, eller så har han upptäckt det men tror att det är han som blivit stark. Jag hoppas han förlåter oss för detta "upptåg" i alla fall då det trots allt gjordes med väldigt goda intentioner.
 
Vad skulle vi då göra med pengarna? Vi har väl egentligen tänkt att pengar som Bastian själv sparar ihop ska han såklart få bestämma över själv. På så sätt tror jag den ekonomiska medvetenheten ökar mest. Dock är Bastian bara 2 år och någon egentlig idé om vad han vill göra med sina pengar har inte direkt framkommit. Han önskade sig ett eldrivet fordon men det fick han i julklapp och något annat har inte pratat om.  Jag bestämde mig därför att stoppa in pengarna i en egen fond som vi inte månadssparar i. På så sätt kan Bastian, när han blir lite äldre, enkelt se hur mycket hans egna sparande har gett i avkastning. Och skulle han vilja köpa något dyrare när han blir äldre så finns dessa pengar där för just det ändamålet. 
 
Valet av fond föll på Spiltans Aktiefond Investmentbolag. En fond med låg avgift och som visat på fin avkastning. Jag hoppas att valet av denna fond innebär en fin ökning för Bastians egna pengar. 
 
 
Det ska bli spännande att följa denna fond och jag hoppas den utvecklar sig på ett sådant sätt att den inspirerar Bastian till ett fortsatt eget sparande. 
 
Låt pengarna jobba
/Helena

Bilar, bilar, bilar!

Anton fyllde som bekant 6 år härförleden och jag skrev i ett tidigare inlägg Aktier till Anton om mina tankar kring vilka bolag som var intressanta att stoppa in i portföljen.
 
Anton börjar komma upp i en ålder där man märker av vilka intressen han har vilket är jätteroligt för då blir det enklare för mig att försöka välja bolag som han kan tycka är spännande och intressanta att äga. I Antons fall är ett av hans intressen, precis som rubriken antyder, bilar.
 
De 3 bolag jag funderade på till Anton var Peab, Bilia och Thule. Av dessa 3 blev vinnaren just Bilia. Det är, förutom vad som stod i det tidigare inlägget, ett bolag som är enkelt att ta på för ett barn. Bilia säljer bilar, något som är ganska enkelt att förstå och greppa. Man kan till och med åka dit och titta på bilarna om man vill göra en utflykt till "sitt" bolag.
 
 
Det blev en aktie i Bilia åt Anton vilket innebär att han har 18kr kvar på kontot att handla annat för. I år räknar jag med att Anton får drygt 62kr i utdelningar vilket tillsammans med dessa 18kr ger möjligheten till något litet aktieköp till innan jul.
 
Utveckling Antons portfölj
1 mån +4,21% jämfört med index -1,08%
3 mån -6,12% jämfört med index +2,39%
6 mån -5,33% jämfört med index +6,87%
1 år +21,45% jämfört med index +15,53%
3 år +65,54% jämfört med index +14,83%
 
Antons portfölj har tagit en del stryk det senaste halvåret och jag hoppas att senaste månadens vändning nu håller i sig. Detta är det stora problemet med portföljer med få bolag, det blir inte någon vidare riskspridning helt enkelt och om ett bolag går sämre så får det stor påverkan på portföljen. Målet med barnportföljerna (undantaget Bastians) är att ha drygt 10 bolag i dessa tills barnen är stora nog att själva få vara med och bestämma vilka aktier de vill ha. Då får jag en bättre riskspridning samtidigt som det finns utrymme för att lägga till fler bolag utan att jag tappar kontrollen på portföljerna. I och med köpet av Bilia har Anton nu 6 bolag i sin portfölj så vi har en bit kvar till de där 10..
 
Hur tänker ni andra kring riskspridning?
 
Låt pengarna jobba
/Helena

Nytt bolag igen??

Nu har det månatliga sparandet till Bastian gjorts och det råkade visst bli ett nytt bolag denna gången också..
 
300 kr gick i vanlig ordning till hans två fonder Nordnet Superfonden Sverige och Skandia Cancerfonden. Han fick dessutom 30 kronor i utdelning från sina aktier i Axfood vilket gjorde att jag kunde köpa aktier i två bolag istället för att, som jag vanligen gör, nöja mig med ett.
 
Jag valde att fylla på i Corem Property som är ett bolag han har sedan tidigare, det blev 11 aktier à 37,50 kr styck. Utöver detta så hamnade bolaget Thule i Bastians portfölj. Det är lite extra roligt med Thule då den cykelvagn vi har till Bastian är just av detta märke. Jag tror dessutom att gemene man blir mer och mer aktiva på fritiden som ett motstånd mot våra mer stillasittande arbeten och då har Thule med sina cykelvagnar, takräcken med mera en klar fördel.
 
Jag tittade som tidigare nämnts på Thule även till Anton så grundarbetet var så att säga redan lagt.
 
I dagsläget ser fördelningen på Bastians portfölj ut såhär:

Ratos har fortfarande väldigt stor övervikt vilken långsamt minskar i takt med att jag investerar i andra bolag. Även Nobina ligger över gränsen för vad som är en OK andel i min mening, även om det är precis. 
 
I april väntar jag in utdelningar från Bonava, Corem, Nobina och Ratos till Bastians portfölj så även nästa månad finns det möjlighet att köpa aktier i två olika bolag.
 
Utveckling Bastians portfölj
1 mån +0,58% jämfört med index +0,4%
3 mån +6,43% jämfört med index +3,45%
6 mån +11,56% jämfört med index +9,99%
1 år +17,15% jämfört med index +16,58%
 
Bastians portfölj forsätter att slå index vilket är mitt mål. Detta tillsammans med en direktavkastning på drygt 4,39% gör att portföljen tuffar på med bra kraft framåt.
 
Låt pengarna jobba
/Helena

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0