Hur går det för portföljerna? Del 2

Igår tog vi oss en titt på hur de mindre barnportföljerna går i förhållande till index. Idag har turen gått till Bastians portfölj. Anledningen till att jag väljer att särredovisa hans portfölj är för att upplägget och därmed förutsättningarna ser annorlunda ut jämfört med de andra barnportföljerna. Till Bastian sparar vi 500kr i månaden, ca 30% i fonder och 70% i aktier. Han har även fått en del insättningar till sin portfölj i samband med sitt dop.
 
Bastians portfölj fick sin första insättning den 13:e april 2015 och har således inte varit igång i ett helt år ännu.
 
Bastians värdeutveckling ser ut såhär:
 • 6mån +4,92% jämfört med index på -4,81%
 • 3mån +5,70% jämfört med index på -6,78%
 • 1mån +7,92% jämfört med index på -1,74%
 
Även här slår barnportföljen index vid varenda mätning. Då ska man ta i beaktande att dessa portföljer är upplagda med tanke på en relativt hög utdelningsprocent och i valet av bolag har själva avkastningen (den jag mäter här) varit tämligen irrelevant. Det är extra kul när man trots det lyckas pricka rätt på båda fronter.
 
Är det något ni skulle vilja att jag tog upp i kommande inlägg så är det bara att slänga iväg en lite kommentar här. Inga frågor är för dumma för den här bloggen ;0)
 
 
Låt pengarna jobba
/Helena
 
 
 
 

Hur går det för portföljerna?

Nu är det inte den siste mars förrän i morgon men jag tänkte ändå ta mig en titt på hur det går för de olika barnportföljerna. Idag tänkte jag visa de portföljer jag har åt andra barn och i morgon visar jag Bastians.
 
Antons portfölj har varit igång sedan den 27:e mars 2012, med andra ord nästan på dagen 4 år. Jag hade en annan strategi från början där jag inte fokuserade på stabila utdelningsbolag utan tog en högre risk. På grund av detta rasade värdet på hans portfölj väldigt mycket det första året. År 2 hade jag lärt mig av mitt misstag och sedan dess har jag, med framgång, använt mig utav den strategin jag förespråkar här.
 
Antons värdeutveckling ser ut såhär:
 • 3år +12,55% jämfört med index på +12,28%
 • 1år +25,39% jämfört med index på -20,06%
 • 6mån +39,11% jämfört med index på -4,81%
 • 3mån +6,23% jämfört med index på -6,78%
 • 1mån +8,15% jämfört med index på -1,74%
Sedan jag ändrade strategi i Antons portfölj har den slagit index vid varenda mätning. Det är riktigt riktigt bra!!
 
 
Max portfölj har varit igång sedan den 1:e mars 2013.
 
Max värdeutveckling ser ut såhär:
 • 3år +2,70% jämfört med index på +12,28%
 • 1år +16,20% jämfört med index på -20,06%
 • 6mån +29,16% jämfört med index på -4,81%
 • 3mån +4,89% jämfört med index på -6,78%
 • 1mån +8,22% jämfört med index på -1,74%
Det senaste året har även den slagit index vid varenda mätning. Något man bör tänka på när det gäller alla dessa portföljer är att även om courtaget är lågt så krävs det, i och med de låga summor jag sparar, att aktierna går upp en hel del innan portföljen hamnar på +/- 0. Detta kommer jämna ut sig när portföljerna kommer upp lite i värde vilket blir väldigt tydligt när man tittar på värdeutvecklingen i Max portfölj.
 
 
Teos portfölj har varit igång sedan den 22:e december 2014.
 
Teos värdeutveckling ser ut såhär:
 • 1år -7,47% jämfört med index på -20,06%
 • 6mån +1,66% jämfört med index på -4,81%
 • 3mån -3,82% jämfört med index på -6,78%
 • 1mån +7,26% jämfört med index på -1,74%
Det är extra fascinerande att se hur väl mina små barnportföljer ändå står sig mot index med tanke på hur små summor som sparas i dessa och hur låg riskspridning de faktiskt har under de här första åren.
 
(jag hoppas få se fler grafer som den här) 
 
Låt pengarna jobba
/Helena
 

Fonder

Det är enbart till Bastian som jag sparar i fonder också. Anledningen till detta är att jag föredrar investmentbolag före fonder då jag tror på kraften som finns i utdelningar.
 
Bastian har som tidigare nämnts ca 30% i fonder då det genom en sådan uppdelning blir väldigt tydligt vilka pengar som är tänkta till eventuell bostad eller liknande och vilka pengar som ska få fortsätta växa på kontot. 
 
Till Bastian har jag valt en aktieindexfond som heter Nordnet Superfonden Sverige  (ungefär samma som Avanza Zero). Den är för det första gratis, vilket är viktigt för mig. Och för det andra följer den OMXSBGI vilket, väldigt enkelt förklarat, innebär att om börsen går upp 1% så gör din fond det också. 
 
Nordnet Superfonden Sverige är inriktad på den svenska marknaden. För att få en större riskspridning kan man välja fler indexfonder som riktar in sig på andra marknader än Sverige. Glöm inte att titta på avgiften bara så att inte all eventuell vinst äts upp av förvaltningskostnaderna.
 
 
 
Bastian har en fond till nämligen Skandia Cancerfonden. Detta är egentligen inte mitt sparande utan ett sparande som våra bästa vänner har åt honom på hans ISK. Det är en väldigt speciell fond där 2% av fondens värde varje år skänks till cancerfonden. Bastian kommer alltså inte tjäna lika mycket på denna fond som på vissa andra men eftersom ändamålet är gott så tycker jag ändå det är helt ok. Då är det värre att förvaltningsavgiften är på 1,4% det är lite väl i högsta laget tycker jag. 
 
Låt pengarna jobba
/Helena 

barnspar.blogg.se

Välkommen till Barnspar, bloggen där vi avlivar alla gamla myter kring sparande och istället lotsar dig fram till ett enkelt sparande som varken kräver så mycket tid eller energi från dig. Du får följa de olika barnportföljer jag har (en portfölj kallas det konto där man samlar sina aktier och fonder) och kan alltså om du vill kopiera dem rakt av. Bloggen vänder sig till de som vill spara till sina eller andras barn men det går att använda precis samma metoder för ett långsiktigt sparande till sig själv. Låt pengarna jobba /Helena

RSS 2.0